A rámen alapvetően húsleves, tésztával és egy feltét husival, ami leginkább disznó. Persze vannak az általános japán hozzávalók, úgy mint miszó, szójaszósz, nori, tojás és zöldhagyma. Természetesen megvannak a régiók saját rámenjei, így a sertéscsontleves alapú tonkocu-rámen Kjúsú vidéken npészerű, míg a miszó alapút leginkább Hokkaidón fogyasztják.
A ráment általános éttermekben is kínálják, de ha a Szigetországban kint járva megkívánjuk e japán eledelt, mindenképpen az ún. rámen-jába üljünk be, hiszen ezek az autentikus, szinte kizárólag rámenre specializálódott éttermek. Ilyenkor általánosságban igazi japános hangulatba csöppenünk: az étterem közepén gőzbe burkolózott "látványkonyha", hatalmas fazekokkal, sürgőforgó, a betérőket hangos "Irassaimasze!"-val üdvözlő szakácsokkal, akik pár perc alatt a pultra varázsolják e mennyei tésztalevest.
A ráment nagy méretű leveses kerámia tálakból fogyasztják, amelyek alakja szintén más és más régiónként. A lényeg, hogy jó nagy adag beleférjen :)
Jó étvágyat! Itadakimasz!