Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nagatani Soen- a minőségi japán tea atyja

Keiko Japan - 2025. 03. 27. 14:00:00
Nagatani Soen- a minőségi japán tea atyja

Nagatani Soen (永谷宗円), a tea világának kulcsszereplője, leginkább a 'szencsa' tea megalkotójaként ismert, ami egy jellegzetes japán fajtának számít, amit helyben és nemzetközi szinten is nagyra értékelnek. Uji, Kyoto csendes dombjairól származva, Soen szenvedélye a tea iránt arra ösztönözte, hogy újítsa és finomítsa a tea előállítási folyamatát és egy olyan minőségi és ízbeni mércét hozzon létre, amely ma is hatással van a tea termesztésére.

1681-ben született Yuyadani (湯屋谷村) faluban, ami jelenleg Ujitawara (宇治田原町) városa. Soen nemcsak teatermesztő, hanem egy vízionárius is volt. Fiatal korában kezdődött a tea iránti vonzalma, amikor elmerült a japán tea termesztésének és kultúrájának hagyományaiban.

Ami azonban Soent igazán különlegessé tette, az a tea minőségének javítására tett elkötelezettsége, amely gondos termesztési gyakorlatokkal párosult. Felismerte, hogy Uji egyedi klímája és földrajzi viszonyai, gazdag talajával és optimális napsütésével, ideálisak a kiváló tea növények termesztésére. Ez a megértés arra ösztönözte, hogy különböző technikákat kísérletezzen ki, amelyek végül megkülönböztették teáját másoktól.

Amit végül kitalált, az igazi áttörés volt. Egy nagy papírlapot helyezett a kemence tetejére és különféle hengerlési módszerekkel kísérletezett. Így a tealevelek egyenletesebben száradnak és az eredmény sokkal jobb, mint a napon szárítás során. Másik fontos megállapítása az volt, hogy a fiatal levelek használata javította a tea minőségét. Ez most nyilvánvalónak hangzik, de akkor még nem volt az.

A tökéletesség iránti törekvésében Szóen kidolgozta a teabokrok árnyékolásának gondos módszereit a szüret előtt, amit 'árnyékolásnak' vagy 'tana'-nak neveznek. Ez a technika nemcsak gazdagabb ízprofilhoz vezetett, hanem a vibráló zöld színhez is (a korábbi kicsit sárgásabb árnyalatokhoz képest), amely a magas minőségű japán zöld teákkal vált szinonimává.
Továbbá, Soen elkötelezettsége a tisztaság iránt a termesztésben is fontos szerepet kapott. Mellőzte a vegyszeres trágyák használatát, helyette természetes alternatívákat választott, amelyek gazdagították a talajt és megőrizték a tea integritását.

15 évig tartott mire 1738-ban Soen sikeresen kifejlesztette a senchát. 58 éves volt ekkor. Sok munkát igényelt a sencha elkészítése, de az eredmény megérte. A tealevelek zöldek és friss illatúak voltak. Majdnem olyan, mint maga az eredeti lekopasztott levél.

Soen hatása messze túlmutatott a helyi közösségén. Más tea termesztők mentora lett, népszerűsítette módszereit és megosztotta tudását a tea termesztéséről. Munkásságának hatását ma is érezni lehet, mert sok modern farmer még mindig alkalmazza árnyékolással és természetes gazdálkodási gyakorlataival kapcsolatos tanításait. Minőség iránti elkötelezettsége segített felemelni a japán tea státuszát a globális színtéren.

Összegzésként, Nagatani Soen nem csupán a 'szencsa' tea megalkotásához kapcsolódó név; ő az innováció és a minőség hagyatékát képviseli a tea iparban. Az alacsonyabb szintről való felemelkedése a tea termesztésében, tiszteletnek örvendő személyiséggé és az élethosszig tartó szenvedély és kitartás erejének bizonyítékává tette.

Ma a tea szerelmesei szerte a világban élvezik munkája gyümölcseit, miközben a 'szencsa' tea továbbra is az ízletes ízéről és gazdag történelméről híres.

Soen öröksége inspirációt jelent, megerősítve azt az elképzelést, hogy nagy dolgok születhetnek egy mélyen gyökerező szeretetből a mesterség iránt.