Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sushi - made in Japan. Vagy nem?

Keiko Japan - 2024. 08. 08. 09:27:59
Sushi - made in Japan. Vagy nem?

1. Nem is Japánból származik

Még a legnagyobb sushirajongókkal is előfordul, hogy az étel kialakulásának helyszíneként Japánt jelölik meg, pedig a szigetországba is kívülről, egészen pontosan Délkelet-Ázsiából érkezett meg ez a különleges fogás. Sok kutató úgy gondolja, hogy a narezushi – ami egy savanyú rizsbe csomagolt erjesztett hal – valahol a Mekong folyó mentén alakult ki, mielőtt eljutott volna Kínába, majd Japánba. Mai formájának viszont tényleg japán gyökerei vannak, kialakulása Hanaya Yohei-nak köszönhető, aki az 1800-as évek közepe táján élt.

2. Kialakulása

A kezdeti időszakában az étel savanyú, erjesztett rizsből állt, amelyet egyszerűen csak az érlelt halak köré tekertek. Mindezt azért, hogy segítsék a jellegzetesen savanyú unami íz kialakulását. Miután az erjedés befejeződött, a rizst kidobták, és csak a halat ették meg. A rizs tehát sokáig csak a halak tartósítására, valamint a legyek távoltartására szolgált.

3. Évszakok szimbóluma

A tradicionális sushit számos töltelékkel készítik, fontos azonban, hogy mindig az adott évszakhoz illeszkedjen ezek a belevalók. Így tehát minden sushinak hagyományosan a tavasz, a nyár, az ősz vagy a tél érzését kell nyújtania. Ezért a hagyománytisztelő séfek a mai napig csak olyan alapanyagot használnak fel, amelynek épp szezonja van. Halak esetében általában ez az időszak, amikor éppen szaporodni, azaz ívni készülnek.

4. A szójaszósz szerepe

Az étel nélkülöhetetlen kiegészítője a szójaszósz, amelyhez ugyancsak kötödnek szabályok: a szósz túlzott használata, valamint ennek kidobása erősen sértő a japán kultúrában. A megfelelő módszer szerint a legapróbb mennyiséget öntjük ki a tányérunkba, és csak szükség szerint pótoljuk.

5. A gyömbér használata

A szójaszósz mellett a gyömbér sem hiányozhat sushi fogyasztás során. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a pácolt gyömbért nem a falatok tetejére kell tenni, hanem a harapások között kell fogyasztani úgy, hogy megtisztítsa a szájpadlásunkat.

6. Nem csak finom, hanem egészséges is

A sushi fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel bír. Ez az étel ugyanis a szívbarát omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása. Másrészt pedig a legkülsőbb réteget képező tengeri moszat – a nori – jódot is tartalmaz, amely fokozza a pajzsmirigy egészségét. Továbbá a sushi a A-vitaminban is gazdag, amely létfontosságú az egészséges immunrendszer és bőrünk szempontjából. Ha ragaszkodsz a hagyományosan és friss hozzávalókból elkészített sushihoz, akkor ez egy abszolút egészséges fogás lehet az étrendedben. Ám érdemes figyelni az elfogyasztott halmennyiségre is a vizek higanyszennyezettsége miatt, főleg a családalapítás előtt állóknak szól ez a tanács! Várandósan pedig nem ajánlottak a nyers halak és húsok, így a sushi ezen fajtáit kerüljük.

7. Modern sushi

Napjainkra a sushi-készítést is elérte a modern konyhaművészet, és egészen különleges sushi alkotások születnek. Példának okáért ilyenek :)

 

#keiko #japanese #japan #keikojapan #sushi

Forrás: https://hamuesgyemant.hu