Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Matcha tea- a világsztár

2025. 05. 26. 10:00:00 Keiko Japan
Matcha tea- a világsztár

A matcha tea világhírűvé válása nem egyetlen tényezőnek köszönhető, hanem több kulturális, egészségügyi és gazdasági trend egymásra hatásából alakult ki. 

A matcha tea ma már szinte mindenhol jelen van – kávézók itallapjain, egészséges életmódot hirdető influenszerek reggeli rutinjában, de még sütemények és kozmetikumok összetevőiben is találkozhatunk vele. Ám nem mindig volt ez így. A matcha hosszú utat járt be a zen szerzetesek visszafogott teázókamráiból a modern világ nyüzsgő városaiba, és népszerűsége mögött egy sor, egymásra épülő társadalmi, kulturális és tudományos tényező húzódik.

Kép forrása: Pinterest


A matcha eredetileg Japánban vált különlegessé és szimbolikus itallá, miután a 12. században egy buddhista szerzetes, Myōan Eisai visszatért Kínából, és magával hozta a porított zöld tea használatát. Ez a tea különösen alkalmas volt a meditációhoz: élénkítette az elmét, de nem nyugtalansággal, hanem fókuszált éberséggel. A japán teaszertartás, különösen a 16. századi Sen no Rikyū által kialakított wabi-cha stílusban, a matchát szellemi, filozófiai és esztétikai szintre emelte. Mégis, egészen a 20. század végéig ez a szertartásos zöld porú tea kizárólag Japánban volt ismert és elérhető. A matcha eredetéről bővebben egy korábbi bejegyzésünkben olvashatsz.

A változás akkor kezdődött, amikor a japán kultúra – a sushi, a zen, az origami és a minimalizmus mellett – egyre inkább bekerült a nyugati világ köztudatába. A 2000-es évek elején a globálisan növekvő egészségtudatosság felerősítette az érdeklődést az olyan természetes, antioxidánsban gazdag élelmiszerek iránt, mint a zöld tea. 

A közösségi média, különösen az Instagram és a YouTube, óriási szerepet játszott a matcha népszerűsítésében. A matcha élénk zöld színe, selymes textúrája és látványos elkészítése – ahogyan a forró víz és a bambusz habverő találkozik – gyorsan trenddé vált. Az influenszerek és egészségtudatos életmódot hirdető márkák nemcsak mint egészséges italt mutatták be, hanem mint egyfajta szertartásos, „slow living” élményt is. A nagy láncok, például a Starbucks, felismerve a benne rejlő lehetőséget, beépítették a kínálatukba a matcha lattékat, ezáltal még szélesebb közönséghez juttatva el az italt.

 

Kép forrása: Pinterest

A matcha tehát azért vált világszerte népszerűvé, mert egyszerre testesíti meg a hagyományt és a modernséget, az egészséget és az élvezetet. Egyetlen csészében ott rejlik a japán kultúra mély filozófiája, a tudományos egészségtámogatás ígérete, és a digitális korszak vizualitása. Mindez együtt tette lehetővé, hogy a matcha ma már ne csupán egy ital legyen, hanem egy életstílus szimbóluma is.

 

És akkor most nézzük azokat a méltán híres egészségügyi előnyöket. :)

 

A matcha tea különlegesen gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, mivel a teljes tealevelet por formájában fogyasztjuk el. Számos tudományos kutatás igazolta az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

 

Fokozza a koncentrációt és a mentális teljesítményt

  • A matcha koffeint tartalmaz, de nem úgy hat, mint a kávé: lassabban szívódik fel, kiegyensúlyozottabb energialöketet ad.
  • A benne lévő L-theanin nevű aminosav elősegíti a nyugalmat, miközben éber maradsz. Ez a kombináció javítja a fókuszt és a tanulási képességeket.
    Forrás: Dietz C, Dekker M. Food Res Int. (2017) – A tea L-theanine és koffein tartalmának hatása a kognitív teljesítményre

Nagyon magas antioxidáns-tartalom (EGCG)

  • A matcha tea különösen gazdag EGCG-ben (epigallokatekin-gallát), amely egy erős antioxidáns.
  • Az EGCG segíthet a sejtkárosodás megelőzésében, csökkenti a gyulladásokat, és hozzájárulhat a rák, szívbetegségek és cukorbetegség megelőzéséhez.
    Forrás: Chacko SM et al., Green tea catechins and cardiovascular health, Am J Clin Nutr (2010)

Támogatja a szív- és érrendszert

  • Csökkentheti a rossz LDL-koleszterin szintjét.
  • Segít a vérnyomás szabályozásában, különösen azoknál, akik rendszeresen fogyasztják.
  • Javítja a vérkeringést és segíti az érfalak egészségét.
    Forrás: Thielecke & Boschmann, Green tea catechins in prevention of metabolic syndrome, Obes Res Clin Pract(2009)

Anyagcsere-serkentő és zsírégető hatású

  • A matcha termogenikus tulajdonságokkal rendelkezik, azaz fokozza a test kalóriaégető képességét.
  • Egyes kutatások szerint növelheti a zsíroxidációt edzés során és nyugalmi állapotban is. Forrás: Hursel et al., The effects of green tea on weight loss and weight maintenance, Int J Obes (2009)

Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatás

  • A katechinek gátolhatják bizonyos baktériumok szaporodását és jótékony hatással lehet a bélflórára is.
    Forrás: Cabrera et al., Beneficial Effects of Green Tea, J Am Coll Nutr (2006)

Stresszcsökkentés és nyugtató hatás

  • Az L-theanin növeli az alfa agyhullámok aktivitását, ami a relaxációval és mentális egyensúllyal kapcsolatos.
  • A rendszeres fogyasztása csökkentheti a kortizol (stresszhormon) szintet.
    Forrás: Kimura K et al., L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses, Biol Psychol (2007)

 

Kinek érdemes odafigyelnie?

  • Várandós vagy szoptató nők – koffeintartalma miatt mérsékelten fogyasztható
  • Vérhígítót szedők – a matcha magas K-vitamin-tartalma befolyásolhatja a gyógyszerek hatását.


​Fontos viszont megjegyezni, hogy a gyors elterjedésének és a nagy népszerűségének köszönhetően számos rossz minőségű matcha tea is megtalálható a piacon. Érdemes ezekre odafigyelni és megfelelő minőséget választani a kívánt egészségügyi és ízélmény elérése érdekében!

 

Az egyre gyorsabban változó világunkban a matcha nemcsak megőrizte a helyét a globális kultúrában, hanem időtálló szimbólumává vált annak, hogy miként lehet régi értékeket új módon élvezni. Nem csoda, hogy ma már nemcsak teának isszák, hanem életérzésként is fogyasztják a világ minden táján.

Kapcsolódó tartalmak